Poznati francuski sirevi

by - 17.10.09

Poznati francuski sirevi. Ementaler, roquefort, camembert. brie. Famous french cheeses.

Charles de Gaulle je svojedobno rekao: "Kako možete upravljati zemljom koja ima 246 vrsta sireva?" ("Comment voulez-vous gouverner un pays qui a deux cent quarante-six variétés de fromage?"). Znamo kako je upravljao, no ne znamo da li je probao svih 246 sireva. No, to je bilo davne 1962.g. Danas Francuska i službeno ima više od 400 vrsta sireva, možda čak i 1000. Vjerojatno ne postoji zemlja koja nudi takvu kreativnost u proizvodnji sira. Uniformiranost okusa industrijski proizvedenih sireva kao da nije zahvatila francuske sireve. Francuski sirevi su, zbog tradicije, majstorstva i strogo čuvanih receptura još uvijek pojam vrhunskih sireva i rajska su poslastica zaljubljenika u sireve.
Ovdje sam izdvojila samo one "velike" sireve s kojima se najčešće susrećemo u raznim receptima i koje (tj. njihove inačice) možemo eventualno kupiti u našim dućanima po pristupačnim cijenama. Ima još jedan vrlo zgodan citat Brillat-Savarin: "Obrok bez sira je kao ljepotica bez oka." ( "Un repas sans Fromage est une belle à qui il manque un oeil."). Pa tko voli, nek' izvoli!

Brie (de Meaux)


Uz Camembert možda jedan od najpoznatijih francuskih sireva. Moguće ga je naći u supermarketima širom svijeta. Brie je mekani sir iz Ile-de-France. Spravlja se još od srednjeg vijeka. Ovaj blagi, kremasti sir od kravljeg mlijeka obožavali su svi, uključujući i kraljeve. Laganog je voćnog mirisa, koji, ako sir odstoji, blago podsjeća na lješnjake. Odlično se slaže s voćem i šampanjcem.

Camembert

Jedan od najpoznatijih francuskih sireva, Camembert je relativno noviji sir - datira tek iz 18. stoljeća! Nazvan je po selu u Normandiji gdje je prvi puta proizveden. Ima čast biti najkopiraniji sir na svijetu. Delikatno slankastog okusa odlično se slaže s voćem i orasima.

Roquefort



Ovaj jaki, plavim "venama" protkani, ovčji sir prvi je od francuskih plemenitih sireva koji je dobio AOC pečat. To znači da se ovim imenom mogu kititi isključivo sirevi koji dozrijevaju u prirodnim spiljama Mont Combaloua blizu Roquefort-sur-Soulzonod. Francuzi ga još zovu i "kraljem sireva" zbog njegovog jakog, aromatičnog i slanog okusa. Odlično ide s raznim orašastim plodovima i smokvama, uz čašu muškata ili porta.

Ementaler


Ovaj sir potječe iz Švicarske, a proizvodi se i u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj. Tamo se smatra jednim od "najlakših" francuskih sireva. Ako u Francuskoj naručite sendvič sa sirom, gotovo je sigurno da će sir biti ementaler.

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.