Štruca od žemlji iz kuhinjske krpe ☆ Bun loaf from the kitchen towel

by - 15.1.10

Old-fashioned bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica
☆ Excellent side-dish for meat and sauce dishes, easy to make, wonderful to taste. 
Tko voli žemlje? Čini se da su jako ispale iz mode – kada bismo imali toliko para koliko ima vrsta peciva u našim pekarnicama, gdje bi nam bio kraj! Nekada su žemlje i kifle bile jedino pecivo, imale su tvrdu i hrskavu koricu. Današnja peciva najčešće se mogu rastezati kao žvakaće, hrskava korica na bilo kojem pecivu ili kruhu stvar je daleke prošlosti i kvalitete. Jasno nam je da elastično, napuhano tijesto, važe više, te da je zarada stoga veća. Tu i tamo naiđem na dobro pecivo (kajzerice u Lidlu, ciabatte i korenina kruh u Mercatoru – u Mercatoru, ustvari, imaju najbolje pecivo i kruh), a privatne pekare su katastrofa. No, za ovaj prilog ništa ne mora biti hrskavo i svježe, dapače, najbolje je da žemlje odstoje 1 dan.

Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 40 min
Složenost: umjerena
Priprema: 10 min
Kuhanje: 30 min
SASTOJCI:
3 - 4 žemlje (žemlja/osoba), narezane na sitnije komade
720 – 750 ml kipućeg mlijeka
3 - 4 jaja
½ šalice peršina, sjeckanog
Sol i papar
Brašno, onoliko koliko je potrebno da se smjesa može oblikovati

PRIPREMA:
Bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica: soak bun pieces in hot milk
1. Mlijeko zgrijati do vrenja, zatim skinuti s vatre i njime preliti narezane žemlje. Ostaviti da se malo ohlade.
Bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica: add eggs, parsley, salt and pepper
2. Jaja, peršin, sol i papar dodati žemljama i mlijeku.
Bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica: mix with flour
3. Sve dobro mijesit uz dodavanje brašna kako se smjesa ne bi ljepila i kako bi se lako oblikovala u štrucu.
Bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica: make a roll on the kitchen towel
4. Na čistoj kuhinjskoj krpi oblikovati štrucu od smjese sa žemljama. Štrucu čvrsto omotati krpom, krajeve zavrnuti.
Bun loaf from the kitchen towel by Laka kuharica: cook the roll in lots of hot water
5. U većoj i široj posudi staviti zagrijati 2-3 l vode do vrenja. Štrucu u krpi staviti u ključalu vodu, kuhati na srednjoj vatri 20 – 30 minuta. Izvaditi iz vode, krpu odmotati i štrucu ostaviti da se hladi nekoliko minuta.  Narezati na deblje ploške i poslužiti s mesom i umakom.

Laka sugestija: smjesu sa žemljama možete oblikovati i u knedle (trebati će samo malo više brašna).

Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Ove zemlje u meni nesto savrseno.Hvala ti za recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je to nekako i moja teta radila! Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.