Amaranth s povrćem iz woka ☆ Amaranth with vegetables from wok

by - 25.3.13

Amaranth with vegetables from wok by Laka kuharica: healthy, delicious and nutritious meal.
☆ Healthy, delicious and nutritious meal made in minutes.☆
Sigurno ste primjetili da se i kod nas prodaje nešto slično prosu ili quinoi, a zove se amaranth. Volim isprobati novo, naročito ako načujem da je to novo i izuzetno zdravo. Pa tako evo i ovoj recept u kojem sam spojila povrće iz woka, koje jako volim, s ovom pseudo-žitaricom (tehnički nije žitarica). Za vegetarijance i one koji ne smiju jesti bilo što s glutenom, ovo je izvrstan obrok. Za nas ostale, također je izvrstan obrok, a može biti i odličan prilog. Ako se prvi puta susrećete s amaranthom, evo nekih činjenica: uzgaja se kao zrno više od 8000 godina, a bio je osnovna hrana Azteka. Kada su došljaci iz Španjolske pokorili ovaj drevni narod, zabranili su uzgoj amarantha i od tada raste kao korov. Usprkos tome, biljka je zadržala svoju genetsku bazu i danas možemo uživati u njegovim iznimno hranjivim blagodatima. Amaranth sadrži visokokvalitetne proteine i lizin u većem postotku nego druge žitarice. Sposobnost biološke asimilacije njegovih proteina je veća nego kod mlijeka, soje, ječma i pšenice. Poseban je i po tome što ne sadrži gluten. Bogat je mineralima (kalcij, željezo, fosfor, magnezij), a količina kalcija u amaranthu premašuje onu koju sadrži mlijeko.

Porcija: 4
Priprema: 10 min



Gotovo za: 30 min
Pečenje: 20 min



Složenost: lako



In English on CookEatShare Foodista allrecipes

SASTOJCI:
260 g amarantha
600 ml vode
30 ml kikiriki ulja za pečenje u woku
2 tikvice, narezane na kolute
2 mlada luka, narezana na ploške
1 crvena paprika, narezana na trake
1 stapka celera, narezana na ploške
1 češanj češnjaka, sjeckani
150 g šampinjona, narezanih na ploške
15 ml sojinog umaka
2 žlice mješavine začina za kineska jela

PRIPREMA:
1. Amaranth pripremiti prema uputi na pakovanju; kuhati u vodi, na laganoj vatri, oko 20 minuta ili dok nije sasvim kuhan.
2. Tikvice (ne sve, već manju količinu) pržiti, na malo masnoće, uz stalno miješanje, u wok tavi 5 minuta dok ne budu zlatno-smeđe boje. Poškropiti s malo sojinog sosa i posipati s malo začina. Pečene tikvice izvaditi iz tave, odložiti. Ponoviti s preostalim tikvicama,dok sve ne budu pečene.
3. Luk, papriku, celer i češnjak, uz dodatak sojinog umaka i začina, pržiti na malo masnoće u woku 2 - 3 minute. Izvaditi iz tave, odložiti.
4. Šampinjone, uz dodatak sojinog umaka i začina, pržiti na malo masnoće u woku 1 - 2 minute. Prženo povrće, tikvice, luk, papriku i celer vratiti u wok, pomiješati sa šampinjonima.
5. Kuhani amaranth dodati, promiješati da se povrće i amaranth sjedine.
Poslužiti kao lagani vegetarijanski obrok ili prilog mesu.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 342 kcal; masti: 11,57 g; ugljikohidrati: 50,93 g; bjelančevine: 11,28 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 254 mg; kalij: 723 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

12 komentara

  1. Nisam ni čula ni pripremala. Vrlo lagan obrok što mi odgovara. Moraću da potražim amaranth.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eto, idealan ljetni ručak, isprobat će se sigurno! Premalo koristim wok pa mi uvijek dobro dođu recepti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno, volim ovakva lagana jela. Amaranth još uvek nisam probala, ali evo prilike. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam ga još probala ali mi se sviđa ova tvoja kombinacija s povrćem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Razmišljam o tome da nabavim wok, nisam još spremala u njemu pa bih iskoristila ovaj post da Vas zamolim za savet, ako imate, koju marku uzeti, da li postoje različite veličine, na šta treba obratiti pažnju ili sl. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj wok kupila sam prije više od 15 g u Grazu, pa sada više ni ne gledam kakvih ima kod nas. Moj je težak, crni, ništa posebno. Znam samo da se wok ne pere, već se iza svake pripreme dobro obriše papirnatim ubrusom. Naslage su dobro došle:) Eto, na žalost, nisam Vam od neke koristi. Jedino mislim da nikako ne uzmete aluminijski ili teflon.

      Izbriši
    2. Hvala Vam, ipak ste mi pomogli :) Pozdrav

      Izbriši
  6. Ja naginjem experimentima i amaranth mi je izazov. Ovo mi je super s povrćem. Ja ga u glavnom koristim za doručak uz voćne kaše.

    OdgovoriIzbriši
  7. ...na ovakav i sličan način radim kus-kus...s amaranthom nisam probala...
    ...samo se nadam da će uskoro i proljeće stići, ovo mi je baš proljetno ljetna hrana... lijep pozdrav ostavljam... ;))

    OdgovoriIzbriši
  8. Great delivery. Sound arguments. Keep up the good spirit.


    Take a look at my web site :: honda s2000 for sale craigslist

    OdgovoriIzbriši
  9. L'amarante est un ingrédient que je connais pas, mais certainement qu'Internet va me renseigner.
    Bonne journée, FLaure

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.