Staromodni puževi s cimetom ☆ Old fashioned cinnamon buns

by - 18.10.09

Old fashioned cinnamon buns by Laka kuharica: classic, mouth-watering buns are made in a bread maker.
☆ These classic, mouth-watering cinnamon buns are made in a bread maker. 
Ovi puževi nisu IN i ne izazivaju svađe po blogovima ili natjecanja tipa "tko bolje radi". Pomalo su neugledni, baš kao i puževi, ali kada ih jednom probate, uvuku se u vašu zbirku stalnih slatkih recepata kao u vlastitu kućicu. Kako to obično biva, ako se zadnji čas odlučim peči kolač, nešto nedostaje. Ovdje se radi o tome da  nisam imala grožđice, pa sam ih jednostavno izostavila! Tijesto za puževe sam radila u mašini za kruh i odlično su ispali. Postupak je vrlo jednostavan, stoga probajte, ako već niste i na ovaj način pripremiti dizano tijesto. 

Porcija: 10
Gotovo za: 1 h 30 min
Složenost: lako
Priprema: 1 h
Pečenje: 25 min
SASTOJCI:
Tijesto:
120 ml mlijeka
2 cijela jaja
60 g omekšalog maslaca, narezanog na kockice
60 g šećera
1 žlica ribane korice limuna ili naranče
1 čajna žlica soli
½ čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića
470 g mekog brašna
10 g instant kvasca

Premaz:
60 g maslaca, otopljenog
80 g Muscovado smeđeg šećera (ili šećera u prahu)
80g oraha, mljevenih
170 g grožđica
½ čajne žlice mljevenog cimeta

Glazura*:
160 g šećera u prahu, prosijanog
30 g  maslaca, otopljenog
½ čajne žlice ekstrakta limuna
45 ml mlijeka


PRIPREMA:
1. Sve sastojke za tijesto staviti u mašinu za kruh redoslijedom kako su navedeni u receptu. Uključiti program za tijesto (pridržavajući se uputa proizvođača). Nakon 5 minuta miješanja, provjeriti konzistenciju tijesta. Ako tijesto ne izgleda kao glatka lopta, dodati malo vode, žlicu po žlicu – ako je tijesto previše suho (mašinu ne isključiti). Ako se čini previše mokrim, dodati žlicu po žlicu brašna.
2. Nakon završetka programa, tijesto odmah izvaditi iz posude. Promijesiti 10 puta na lagano pobrašnjenoj površini. Razviti u pravokutnik veličine 30 x 25 cm.
3.Tijesto 1 žlicom rastopljenog maslaca premazati, posipati mješavinom smeđeg šećera, oraha, grožđica i cimeta. Saviti uzdužno kao savijaču, štipkajući strane da se dobro slijepe.4. Svitak od tijesta narezati na cca 2 cm široke puževe.
5. Puževe posložiti na masnoćom namazani ili silikonskom podlogom obloženi lim za pečenje. Premazati ostatkom otopljenog maslaca, prekriti prozirnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostaviti da se dižu 30 - 45 minuta na toplom mjestu sve dok ne udvostruče veličinu. Skinuti pokrov i peči 20 - 25 minuta u pećnici na 200°C.
6. Puževe nakon pečenja ohladiti i premazati glazurom.

Glazura: miješati sve sastojke dok smjesa ne postane glatka i konzistencije primjerene glaziranju. Ako je previše gusta, dodati nekoliko kapi mlijeka. Odmah je preliti preko puževa.

*Glazuru ne radite unaprijed, već tek kada su puževi ohlađeni.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.