Torta Dušica ☆ Dušica torte

by - 28.2.13

Recipe for Dušica torte by Laka kuharica: scrumptious birthday cake that will be gone in minutes.
☆ Heavenly delicious, scrumptious birthday cake that will be gone in minutes. 
Moja jedina, najljepša, najbolja i najpametnija kćer slavi rođendan krajem novembra. Njezin rođendan otvara sezonu proslava: naša godišnjica braka (isti datum), pa nećakinjin rođendan, zatim Nova godina, a do polovice februara, većina naših rođendana. Vrijeme prigodnih svečanih obroka, torti i kolača. Vrijeme koje strelovito prolazi, pa recept rođendanske torte objavljujem tek sada.

Torti sam dala drugo ime, ali to je, u osnovi, ona divna torta s Ireninog bloga Sweet and Salty: "Znam da nije" Esterhazi torta / "I know it's not" Esterhazy Cake. Oduvijek sam za rođendane radila malo zahtjevnije torte, one s nekoliko kora i kremama, pa sam i ovaj puta odlučila napraviti isto, a opet drukčije. Naime, nikada nisam radila ni pravu ni krivu Esterhazy tortu, a činilo mi se, po Ireninom receptu, da bi ova mogla biti odlična. Procjena je bila točna: kćerkin najdraži, novopečeni mužić, koji oduvijek jede Esterhazy torte, bio je oduševljen i najprije nije mogao sa sigurnošću reći na što ga torta podsjeća. Dok se nije sjetio. I ustvrdio kako mu je ova daleko bolja od prave. Ne, ne, nije bio samo pristojan – previše je torte smazao da bi bilo iz pristojnosti:)) Sve mi se čini da pravu Esterhazycu, nakon toga, ni neću raditi.
Za one manje iskusne u pečenju kolača, moram reći da priprema samo izgleda komplicirana. Najdugočasnije je peči kore, možda i najzeznutije (podijeliti masu na 6 jednakih dijelova i slično), a sve ostalo je, štono se veli, piece of cake. Zaista, časna pionirska.
Kao što vidite, nema slika postupka jer jednostavno nisam imala vremena. Tortu sam radila večer prije i moj stari fotić nije bio dorastao lošoj rasvjeti i noćnim uvjetima snimanja.


Tortu sam ukrasila onim što sam imala pri ruci: jesenjim, požutjelim lišćem iz vrta, krokantom i Casali Rum - Cocos kuglicama. Na kraju i svjećicama.

Što sam promijenila u odnosu na originalni recept? Malo toga, osim što sam smanjila šećer u kremi (i ovako je torta bila poprilično slatka). Da mi zbog toga krema ne bude prerijetka, morala sam dodati škrobno brašno i smanjiti količinu vode. Kuhanje kreme pomoću vrelog šećernog sirupa odlična je dosjetka i preporučam.

Find this recipe in English on CookEatShare allrecipes Foodista

Porcija: 10
Gotovo za: 1 h 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 1 h 
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
Kore:
12 bjelanjaka
200 g šećera
280 g lješnjaka, tostiranih, oljuštenih i mljevenih
2 žlice škrobnog brašna

Krokant:
200 g šećera
150 g oraha, grubo sjeckanih

Krema:
12 žumanjaka
150 g šećera
2 žlice škrobnog brašna
80 ml vode
250 g maslaca
100 g šećera u prahu

PRIPREMA:
1. Bjelanjke tuči oko 5 minuta dok ne postanu pjenasti.
2. Šećer postepeno dodati, tuči s bjelanjcima do čvrstog snijega.
3. Lješnjake pomiješati sa škrobnim brašnom, postepeno lagano umiješati u snijeg od bjelanjaka.
4. Smjesu ravnomjerno rasporediti na 6 jednakih krugova, promjera 24 cm, izrezanih od papir za pečenje. Svaku koru peči 6 - 8 minuta u pećnici na 200˚C. Ostaviti na papiru dok se sasvim ne ohlade.
5. Šećer za krokant otopiti na laganoj vatri.
6. Orahe dodati otopljenom šećeru, promiješati. Smjesu za krokant izliti na papir za pečenje, ostaviti da se ohladi i stvrdne. Hladni krokant grubo samljeti u multipraktiku. Odložiti.
7. Žumanjke za kremu miješati oko 5 minuta ili dok ne postanu blijedo žute boje i povećaju volumen.
8. Škrobno brašno postepeno umiješati.
9. Šećer i vodu pomiješati i zagrijati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, do vrenja. Pojačati plamen i ostaviti da smjesa kuha 5 minuta.
10. Vreli šećerni sirup u laganom mlazu, uz stalno miješanje, dodati žumanjcima. Smjesu miješati oko 8 minuta, sve dok se ne ohladi i zgusne.
11. Maslac i šećer u prahu pjenasto izmiješati. Kremu sa žumanjcima postepeno, žlicu po žlicu, dodati maslacu, uz stalno miješanje.
12. S kora za tortu pažljivo odstraniti papir za pečenje. Prvu koru tanko, ravnomjerno premazati kremom i posipati krokantom. Na nju staviti drugu koru i ponoviti postupak dok sve kore ne budu iskorištene. 
13. Tortu sa svih strana premazati preostalom kremom, ukrasiti po želji i ostaviti da odstoji na hladnom mjestu.

Lake preporuke

  • lješnjake možete prepeći i u mikrovalnoj pećnici, a zatim ih odmah zamotati u kuhinjsku krpu, te gnječiti i trljati kako bi se oljuštili. 
  • jaja moraju biti sobne temperature. Snijeg uvijek uspije ako su bjelanjci sobne temperature, te ako ih tučete u staklenoj ili metalnoj posudi, a ne plastičnoj.
  • kore i krokant možete napraviti dan ranije. Između svake kore ostavite papir za pečenje i odložite na hladno mjesto. Krokant sačuvajte u papirnatoj vrećici.
  • kremu pokušajte ravnomjerno podijeliti na 6 dijelova, s time da za šestu koru ostavite nešto malo više kreme kako bi imali dovoljno za premazivanje stranica torte.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 536 kcal; masti: 31,47 g; ugljikohidrati: 59,47 g; bjelančevine: 8,18 g; kolesterol: 231 mg; natrij: 182 mg; kalij: 163 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

7 komentara

  1. Kad je Esterhazi onako dobra, mogu da zamislim kakva je tek ova :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Me ha gustado mucho tu comentario en mi blog, espero que vuelvas por Sevilla muy pronto.
    Felicidades por todos los acontecimientos que tienes para celebrar, felicidades a tu hija. Es una tarta deliciosa que me ha gustado mucho.
    Besos y que tengas un muy feliz día.

    OdgovoriIzbriši
  3. Genijalno izgleda. Ovo ću obavezno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sastojci su odlicni, verujam da je savrsenog ukusa:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican poklon za zeta (ako sam ispravno shvatila). Veoma volim torte sa ljesnicima, pa jos ako nemaju mnogo brasna u sebi - onda je to vrhunska kreacija.

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta je odlična, a ti si je isto tako odlično napravila i vjerujem da je i kćerka bila zadovoljna, a zet je svoje zadovoljstvo jasno pokazao :) . Super mi je kako si se snašla ukrasiti je jesenjim lišćem, jako lijepo i originalno.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.